
Over de boerderij
Biologisch gecertificeerd sinds 2017
Boerderij De Paardebloemhoeve startte oorspronkelijk als biologisch melkveebedrijf. Intussen hebben we er ook een imkerij, twee verplaatsbare kippenmobielen, een zelfoogstuin en bloemenplukweide bij.
Ons bedrijf is sinds 2017 biologisch gecertificeerd (m.u.z. van de honing).
Lief voor bodem en beest
Op de boerderij werken we zoveel mogelijk hand in hand met de natuur.
We gebruiken geen chemische bestrijdingsmiddelen of meststoffen bij de productie van onze groenten, fruit en bloemen. In de weides zaaien we onder andere klaver om stikstof en koolstof beter vast te leggen in de bodem en deze natuurlijk te verrijken.
Bij onze vlees-, ei- en melkproductie kiezen we vooral voor dieren die zich thuis voelen in de weide en een goede weerstand hebben tegen ziektes en andere complicaties.
Een lokaal verhaal
We zijn er van overtuigd dat korte keten landbouw en veeteelt een antwoord bieden op het klimaatvraagstuk.
Door voedsel zo lokaal en natuurlijk mogelijk te produceren en verdelen, verminderen we onder andere voedselkilometers, voedselverspilling, nood aan verpakking, .... Door bij de boer te kopen, ben je ook zeker dat je voeding aan een eerlijk loon en in goede werkomstandigheden geproduceerd werd.
​
Over de boeren
Van de Australische bush
Boer Sandro groeide op in het landelijke Westmalle en was van jongs af aan gefascineerd door de natuur. Op zijn 22ste vertrok hij naar Australië om daar op boerderijen te gaan werken. Zo deed hij zijn eerste ervaring op in landbouw; van het telen van biologische groenten, fruit en kruiden, imkeren, tot werken op grotere ranches met schapen en koeien.
Naar de Belgische boerenbuiten
Toen Sandro een jaar later als halve cowboy terug naar België keerde, miste hij het boeren al snel. Daarom besloot hij om, naast zijn vaste job, in bijberoep te beginnen imkeren. Zo kwam hij terug in contact met boeren waar hij zijn bijen naartoe bracht voor de bestuiving van hun gewassen.
Waar de boer zijn boerinneke vond
Enkele jaren later kreeg Sandro de vraag om zijn bijen op een biologische boerderij in Westmalle te zetten. De eigenaars wilden honing van hun paardenbloemen oogsten. Maar stiekem was er ook een andere reden. De toenmalige boerin wilde haar dochter helpen bij het vinden van een vriendje. En zo vond boer Sandro zijn boerin Paulien.
Een kunstenares met groene vingers
Paulien groeide op nabij Duisburg, een dorpje in Vlaams-Brabant. Ze studeerde kleinkunst aan het conservatorium van Antwerpen. Na haar studies, ruilde Paulien de stad in voor de boerderij van haar mama en boer Stan in Westmalle. Als meisje met een voorliefde voor de natuur voelde ze zich daar veel meer op haar plek.
Samen boeren ze goed...
Enkele maanden na hun eerste ontmoeting, trok boer Sandro in bij Paulien op boerderij De Paardebloemhoeve. Ze startten met hun eerste kippenmobiel in de herfst van 2018. Rond kerstmis van datzelfde jaar besloten ze om ook een stuk weide om te ploegen. Hierop legden ze een zelfpluktuin aan volgens het CSA-principe (Community Supported Agriculture). Dit bleek meteen een schot in de roos succes en de volgende seizoenen werd het veld alsmaar groter.
...en vatten de koe bij de horens
Naast Sandro’s ervaring in Australië, haalde het boerenkoppel hun kennis vooral uit vele uren Youtuben, boeken lezen en andere “alternatieve” boeren te volgen, zoals Richard Perkins, Joel Salatin en Jean Martin Fortier. Richard Perkins contacteerde Sandro en Paulien zelfs voor een interview voor zijn ‘Farm like a Hero’ tour. Hieruit vloeide een leuke rol voor Sandro als mentor in Richard’s masterclasses.
Maar zetten ook graag de bloemetjes buiten
Paulien startte in het tweede seizoen op de boerderij ook met een stukje bloementuin achterin het veld. Passie voor bloemen zit haar in het bloed en als student werkte ze al met veel plezier in een klein bloemenwinkeltje. Later deed Paulien ervaring op bij meesterflorist Erik Lockley. Naast boerin, is Paulien ook muzikante en zingt ze zelfgeschreven nummers onder de artiestennaam Catbug.




.png)
